Ringleiding - Groningen -Friesland -Drenthe - HMB Signaal

Ringleiding

Ringleiding

Waarvoor dient een ringleiding?

In openbare gebouwen als gemeentehuizen, concertzalen en kerken worden doorgaans voorzieningen getroffen voor slechthorenden. Door middel van inductie wordt het geluid van een microfoon, muziek of uitzending draadloos overgebracht naar het hoortoestel als deze in de T-stand gezet wordt. Op deze manier kan een slechthorende via een hoortoestel de toespraak of uitzending horen. Mensen met een hoortoestel hebben vaak problemen met het verstaan van een standaard geluidsinstallatie. Voor deze mensen is ringleiding (dovenlus) een ideale oplossing.

Hoe werkt het?

In grote gebouwen, zoals bijvoorbeeld een kerk of concertzalen, word er een ringleiding, een soort platte kabel, in de vloer gefreesd. Bij nieuwbouw kunnen wij deze zelfs in de nog te storten vloer plaatsen. Deze wordt in een lange lus langs de wanden gelegd. Maar vaak is het ook mogelijk om de leiding achter de plinten van de vloer of onder het tapijt te plaatsen. Of zelfs in de muren of plafonds. Het is immers niet altijd mogelijk om onder de bestaande vloer te komen. Eenmaal aangelegd zul je er niks van zien. In kleinere toepassingen zoals bijvoorbeeld bij een informatiebalie kan de ringleiding vaak in de balie weggewerkt worden. Zo kan iemand met een hoortoestel prima een privégesprek houden zonder dat de stem verheven hoeft te worden. Er zijn ook speciale ontvangers verkrijgbaar met hoofdtelefoon voor mensen die nog geen hoortoestel hebben.

Een ringleiding wordt aangesloten op een speciale versterker. Deze versterker pikt het geluidsignaal op en stuurt dit door de lus. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld welke door een hoortoestel ontvangen kan worden. Voor situatie waarbij de informatie binnen dezelfde muren dient te blijven is er een speciaal systeem dat het signaal weet te beperken.

Er zijn nogal wat factoren die bepalen of een ringleidingsysteem goed functioneert; hoe storingsvrij de omgeving is, hoe groot de ruimte is, hoeveel mensen er gebruik van moeten kunnen maken. Niet voor niets moeten deze systemen aan een speciale IEC-norm voldoen. Door vooraf een veldsterktemeting uit te voeren kunnen wij met zorg het perfecte systeem voor jouw situatie samenstellen. Door een goed ontwerp en het perfect afstellen van de installatie kun je ervan uit gaan dat slechthorenden niets hoeven te missen. Neem gerust contact met ons op om jou te laten informeren over de mogelijkheden.